Informatii generale - asezare geografica - istoric  - fotografii - turism

 

Cuvantul Primarului

 Prin prezenta lucrare doresc sa ma adresez atât vizitatorilor orasului nostru cât si locuitorilor din Stei.

 Dorim sa oferim  tuturor celor care ne onoreaza cu prezenta – turisti sau investitori – un sprijin în identificarea a ceea ce poate prezenta interes într-o localitate unde de secole oamenii locului au dat dovada de  harnicie, ospitalitate si cooperare.

 Deschiderea autoritatilor locale fata de orice intentie investitionala sau de colaborare în toate domeniile este un element ce sta la baza  dezvoltarii actuale a localitatii noastre.

 Toti cei care depunem eforturi pentru prezentul si viitorul acestui oras suntem bucurosi de semnalele primite de la cei care doresc sa-si lege numele de viitorul urbei noastre.

 Am convingerea ca prezentarea de fata va trezi interesul dumneavoastra

pentru a va convinge de realitatea ilustrata aici.

 

Primarul orasului Stei

Ing. Iulian Balaj  

Informatii - Asezare geografica

Informatii:

Primaria orasului Stei - Consiliul Local al orasului Stei

Stei - Bihor - Romania , str. Andrei Muresanu nr. 4B

www.primariastei.ro    e-mail: primariaorasuluistei@gmail.com.ro

http://www.facebook.com/PrimariaOrasuluiStei

telefon/fax 0259-332337  fax: 0259 332 348 cod fiscal: 4539114

Asezare geografica

În aceasta lucrare dorim sa prezentam mica noastra asezare de la poalele Muntilor Apuseni. Depresiunea în care se afla orasul nostru, este strabatuta de râul Crisul Negru care colecteaza toate apele curgatoare din zona. Pe malul drept al Crisului Negru este situat orasul Stei care este strabatut de DN76 ce leaga municipiile Oradea si Deva, si de E79. Coordonatele geografice ale localitatii sunt: 46°32' latitudine nordica, 22°29' longitudine estica.  Altitudinea medie fata de nivelul marii este de 285 m. Steiul este legat de capitala judetului Bihor, Oradea si de linia ferata numarul 316, la distanta de 80 km de acest municipiu.

Istoric

Scurt istoric

Nu exista un atestat documentar privind vechimea localitatii Stei, datorita lipsei unor surse sigure de informare. Primele atestate documentare le avem de pe la mijlocul evului mediu. Profesorii universitari Gh. Vlasceanu si Ion Ianos spun ca „Începuturile locuirii acestor meleaguri se pierd în negura timpului, iar atestarile documentare sunt relativ târzii. În anul 1503 Steiul era, iar în anul 1800 aparea cu actuala denumire.” În lucrarea „Pagini alese din însemnarile de calatorie prin Ardeal si Banat” se arata ca numele de „Schei” înseamna de fapt, slavi, nume ce se da uneori si nemtilor. Aceasta afirmatie este preluata si de Stefan Lupsa, care presupune ca în vechime, la Stei a existat o comunitate sporadica de slavi navalitori.

Dupa acesti cercetatori, satul Stei ar data din vremea convietuirii românilor cu slavii, cei din urma fiind asimilati.

Un moment important al evolutiei istoriei noastre este Revolutia de la 1848. Acum apar dezideratele: emanciparea taranimii, realizarea unitatii si independentei, introducerea unor reforme burghezo-democratice. Ideile revolutiei au patruns în tot spatiul românesc, implicit si în satul Stei.

Înprimul razboi mondial armatele române, victorioase, ajung pâna pe strazile Budapestei cu plata unui greu tribut de sânge, Steiul îsi are contributia sa la aceasta victorie prin cei 7 eroi cazuti vitejeste. Marturie în acest sens este crucea din marmura alba fixata pe frontonul bisericii ortodoxe din sat. Satul a fost eliberat la 17 aprilie 1919.

Dupa însemnarile pastrate în biserica ortodoxa din Stei, rezulta ca satul avea în anul 1937: 207 agricultori, 40 muncitori forestieri, 3 fierari, 1 rotar, 95 de case, din care 70 erau acoperite cu tigla, 21 cu sindrila si 4 cu paie, satul mai dispunea de 17 carute, 11 care, 1 cântar si 2 mori.

În luna septembrie 1944 satul a fost bombardat de avioane germane care atacau trupele terestre rusesti.

În perioada care a urmat dupa 23 august 1944 a început dezvoltarea industriala a zonei. Simultan a avut loc si constructia de cartiere muncitoresti.

În 10 ianuarie 1956, prin Decretul Consiliului de Ministri nr. 12, Steiul devine oras de subordonare raionala în acelasi timp cu localitatile Nucet si Vascau. În 16 ianuarie 1958, prin Hotarârea Marii Adunari Nationale a Republicii Populare Române i se schimba numele în oras dr. Petru Groza, iar în anul 1996 recapata vechiul nume – Stei. Între anii 1956 – 1960, Steiul a fost centru raional, sub numele de raionul Lunca – Vascaului, care subordona 14 comune.

Astazi, suprafata construita a orasului este de peste 125 ha, sunt 15.000 m liniari strazi, 2.000 m liniari conducte canalizare, 25.000 m linii electrice, 31.000 m liniari conducte apa potabila, 9.000 m liniari retea de termoficare, 17 ha zona si spatii verzi, 14 ha retea stradala, 60 ha zona industriala si depozite, 12 ha gospodarie comunala, 4 ha linii cai ferate. În total, orasul dispune de 496 de imobile (blocuri si case particulare) si 3047 locuinte.

(material preluat din STEI 500 DE ANI – MONOGRAFIE, autor Ioan Simedre)

Fotografii

Casa de Cultura "Miron Pompiliu"

  

Casa de Cultura "Miron Pompiliu" - "Fantana cu lei"

Consiliul Local al orasului Stei - Primaria orasului Stei

  

Lacul orasului Stei

Sala sporturilor - strada Unirii

Centrul Vechi - strada Unirii

   

Parc zona Autogara

 

Parc zona Piata Agroalimentara

 

Parc zona Petrileni

Steiul in sarbatoare de iarna